Åt Helvete – en liten betraktelse i backspegeln

 

DET ÄR ÅT HELVETE!

 

Ja skyll inte bara på mig. Ni är i någon mån delaktiga allihop. Den 1 september 1966 ryckte vi in till ett av världens största och modernaste flygvapen, cirka 20 flottiljer och en teknik, som väckte uppmärksamhet i världen.

 

Vad hände sedan? Jo vi fanns där i olika grad, för min egen del i 34 år och ställde till det. För vad är det idag? Cirka fyra ynka flottiljer och flygplanet ser man ju aldrig på himmelen. Så effektiva har vi alltså varit, minskat med 80%. Alltså är det ÅT HELVETE.

 

I början av 1990-talet fick jag för mig att ”kompetensutveckla”, för att bli ännu effektivare, så jag blev systemvetare. Alltså jag läste in en examen, för att förstå alla konsulter, som kom och inbillade oss saker om datorer. Min fru sa när jag var klar: ”Vad ska du med det till”. Men en systemvetare vet ju mest om Systemet. Alltså från helnykterist till expert på Systemet. Fast jag handlar ju i Tyskland, som alla i den civiliserade världen.

 

Jag lämnade Flygvapnet vid sekelskiftet. Nytt sekel – nytt jobb (viktigt att vara förändringsbenägen). När jag lämnade Flygvapnet sa min fru: ”Du var ju egentligen aldrig någon militär i alla fall”. Jag blev lärare och sedermera studierektor och ansvarig för systemvetarutbildningen vid Lunds Universitet. Så kompetensutvecklingen blev till något.

 

Uppenbarligen hade jag blivit fortsatt effektiv. Vi utbildar cirka 500 IT-specialister på årsbasis. Men vad hände? IT-bubblan sprack! Ingen vill veta av IT. Alltså är det – ja just det – ÅT HELVETE.

 

Effektiviteten är bedövande. Nu håller jag på att forska. Jag skall försöka förstå IT som en strategisk resurs. Men man skall ju tänka på pensioneringen också, om 8 år. Så därför tänkte jag effektivisera det för pensionärer, genom att utveckla den digitala rollatorn. Så det skall naturligtvis fortfarande fara – ÅT HELVETE.

 

Med dessa små ord har jag beskrivit min ”karriär” och jag har haft det hur bra som helst hela vägen.

 

När ni nu sitter och törstar efter ett idogt lyssnande, vill jag ifrån datorn utbringa en skål för FRAMTIDEN och vår effektivitet, så ses vi på 50-årsjubileet.

 

SKÅL

 

 

Hans ”Ludde” Lundin